COVID-19 update: Herstel van de horeca is begonnen!

De afgelopen maanden waren de grootste nachtmerrie van iedere hotelier; de deuren sloten voor sommigen, er waren geen gasten om voor te zorgen en er kwamen (vrijwel) geen inkomsten binnen. De gehele periode stroomden de annuleringen binnen en was het aantal reserveringen minimaal. Na al dit slechte nieuws durven we nu voorzichtig weer positief te worden; we zien in onze Channel Manager namelijk weer een stijgende trend in reserveringen!

 

Herstel van de horeca

Hoteliers komen vanuit een diep dal, zeker wanneer je kijkt naar het aantal reserveringen in verhouding tot het aantal annuleringen. Je kunt dit goed zien in de onderstaande grafiek:

Voor de coronacrisis bestond er een gezonde verhouding tussen reserveringen en annuleringen. Van de inkomende reserveringsdata* bestond 84% uit reserveringen. Het percentage annuleringen was slechts 16%.

In het dieptepunt van de coronacrisis veranderden deze cijfers dramatisch; de rollen draaiden zich letterlijk om. De annuleringen stroomden binnen: 84% procent van de inkomende reserveringsdata bestond uit annuleringen, en slechts 16% waren reserveringen.

Nu (begin juni) zien we een sterke stijging in het aantal reserveringen versus annuleringen. Inmiddels is het aantal reserveringen 74%, tegenover 26% aan annuleringen. Een duidelijk teken dat het herstel van de horeca is begonnen.

* Reserveringsdata: overkoepelend woord voor alle inkomende reserveringen, modificaties (gewijzigde reserveringen) en annuleringen.

 

Lees ook: Hoe kun je je hotel voorbereiden op de periode na het coronavirus?

 

Verandering in boekgedrag

De stijging in het aantal reserveringen komt niet uit de lucht vallen. De afgelopen periode hebben er een aantal veranderingen plaatsgevonden die een positieve invloed uitoefenen op het boekgedrag. We hebben drie factoren hieronder uitgelicht:

 

Stijgend consumentenvertrouwen

Het aantal coronavirusbesmettingen daalt in veel landen binnen Europa. Veel landen lijken het virus voorzichtig onder controle te krijgen en dit geeft de consument het vertrouwen om weer verder vooruit te plannen.

 

Heropening van horeca

Er wordt door reizigers vooral gekeken naar een vakantie in eigen land, wat een stuk aantrekkelijker is geworden nu de maatregelen rondom COVID-19 versoepelen. De heropening van de horeca en het hervatten van andere activiteiten binnen de vrijetijdsbranche maken een vakantie in eigen land uitnodigender.

 

Internationale reizigers

Binnen Europa worden afspraken gemaakt om verschillende landgrenzen weer te openen voor toeristen. Het openstellen van de grenzen geeft de consument het vertrouwen om toch een vakantie te boeken in het buitenland.

Vliegmaatschappijen hervatten gedeeltelijk hun vluchten, wat toeristen meer mogelijkheden geeft om binnen Europa op vakantie te gaan. Er wordt wel verwacht dat veruit de meeste toeristen nog met de auto naar hun vakantiebestemming zullen reizen.

 

Ook interessant: Blijf Smart handelen met het oog op de toekomst!

 

Voorzichtig optimisme

We zijn weer op weg omhoog en dat geeft hoop! We zijn nog niet terug op hetzelfde aantal reserveringen als voor de coronacrisis, maar hotels ontvangen in verhouding meer nieuwe reserveringen dan annuleringen. De stijging van het consumentenvertrouwen en toenemende versoepelingen van de maatregelen zorgen ervoor dat we voorzichtig weer optimistisch mogen worden.

 

COVID-19 informatie


Over SmartHOTEL

SmartHOTEL helpt hoteliers wereldwijd om hun weg te vinden in de spannende en de soms verwarrende wereld van online distributie. Vanuit ons kantoor in Nederland en het Verenigd Koninkrijk bedient ons team meer dan 1500 hotels met de Smart Channel Manager en op maat gemaakte integraties. Als Hospitality experts weten we precies wat onze klanten nodig hebben en welke uitdagingen hoteliers van alle soorten en maten elke dag te wachten staan. Meer weten over ons of onze services? Je kunt contact met ons opnemen via sales@smarthotel.nl of bellen naar +31 (0)182 75 11 18

 

By Chantal Mieremet | June 15, 2020

Share This Story, Choose Your Platform!

Search

Recent Posts