De maand juli is voorbij en dat betekent dat we cijfers van de eerste helft van de zomervakantie beschikbaar hebben. Wij waren heel benieuwd hoe die cijfers eruit zagen en welke invloed het coronavirus (nog steeds) heeft. Steeg het aantal reserveringen en verminderde het aantal annuleringen? En hoeveel aankomsten zijn er geweest? We geven je antwoord op deze vragen op basis van gegevens uit de SmartHOTEL-database.
Om het artikel te begrijpen is het belangrijk om onderscheid te maken tussen aankomsten en boekingen:
- Aankomstdatum: de verblijfsdatum van de gasten.
- Boekdatum: de maand waarin de boeking is gemaakt. Deze gegevens staan los van de aankomstdatum (bijvoorbeeld: er kan geboekt zijn in mei voor een aankomstdatum in juni).
De data van 2020 (t/m juli) is vergeleken met data van 2019 in dezelfde periode.
Aankomstdata, boekdata en annuleringen
Een lichtpuntje in deze uitdagende tijden: sinds de laatste coronavirus-statusupdate zien we geen extreme dalingen van reserveringen meer voorkomen. In cijfers kunnen we dat als volgt uitdrukken:
In maart 2020 belandde de hotelindustrie wereldwijd in een crisis. Het aantal boekingen daalde met 63% en het aantal annuleringen steeg met 104% ten opzichte van vorig jaar. In april bereikten de cijfers een dieptepunt: -93% boekingen, -68% aankomsten en +224% annuleringen t.o.v. van 2019.
In de maanden mei en juni zien we de cijfers iets verbeteren. In juni presenteerden we de eerste cijfers vanuit SmartHOTEL, waarin we een hoopvolle stijging van de reserveringen zien. Die trend zet zich voort in juli, het moment dat de zomervakantie start. Het aantal boekingen en aankomsten stijgen die maand (+27% en +25% t.o.v. mei 2020) en het aantal annuleringen stabiliseert (-54% t.o.v. mei 2020).
Als we naar augustus, september en de rest van het jaar kijken, zien we dat er op dit moment nog weinig overnachtingen gepland zijn. Deze cijfers bevestigen de berichten vanuit de media dat er op dit moment voornamelijk pas op het laatste moment wordt geboekt.
Het artikel gaat hieronder verder. (klik hier om direct naar de tekst te gaan)
Uitgelicht: opvallende gegevens per land/regio
De algemene coronaviruscijfers gaan niet per definitie op voor ieder land of regio. We zagen een aantal opvallende cijfers voorbijkomen en we lichten om die reden een aantal landen uit. Klik direct op het land om de toelichting te lezen:
Nederland
Nederland valt op in positieve zin. Dat komt omdat we in de maand juli zien dat er 12% meer boekingen zijn gemaakt vergeleken met 2019! Dat is een kleine goedmaker van de voorgaande maanden. Juni laat overigens ook relatief goede boekingscijfers zien: -4,5% t.o.v. 2019.
Nederlanders lijken in groten getale in eigen land op vakantie te gaan, gemiddeld zijn er sinds maart 10% meer Nederlandse boekers t.o.v. 2019. Duitsers wisten ons land in juni extra goed te vinden: er werden 7% meer boekingen door hen gemaakt in vergelijking met vorig jaar.
Qua annuleringen zien we in juni en juli ook positieve cijfers: juni laat +1,2% annuleringen t.o.v. het percentage vorig jaar zien, en juli een verwaarloosbare +0,3%. We durven daarmee te concluderen dat de gemaakte boekingen daadwerkelijke inkomsten zijn die niet later nog zijn geannuleerd.
Naast dat er in juli meer boekingen zijn gemaakt, zijn er ook 7% meer aankomsten in juli vergeleken met vorig jaar. Nederlanders gingen in juli ook 10% meer op vakantie in eigen land. Ook de Belgen wisten Nederland te vinden, zij bezochten in juli ons land 9% meer dan vorig jaar. We verwachten dat deze cijfers in augustus zullen afnemen, door het sluiten van de grens tussen België en Nederland.
Noordse landen
(Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen en Zweden)
De Noordse hotels vallen ook op met de cijfers die we binnen zien komen, maar helaas niet positief. In april bereikte deze regio dankzij het coronavirus haar absolute dieptepunt met 95% minder boekingen in vergelijking met 2019. In diezelfde maand kwamen er 415% meer annuleringen binnen vergeleken met april 2019.
Het aantal aankomsten per maand bleef tussen april en juni tussen de -63% en -72% hangen. In juli zien we daar gelukkig wel een verbetering in: -37% t.o.v. vorig jaar.
Duitsland
In Duitsland zien we vanaf juni het aantal annuleringen dalen en het aantal boekingen stijgen. De boekingen stijgen in juli zelfs met 50% in vergelijking met april. Het aantal aankomsten blijft vanaf juni rond de -50% (t.o.v. vorig jaar) hangen.
Opvallend is dat het dieptepunt in aantal annuleringen (+197%), lager lag dan bij andere landen als de Noordse landen of Oostenrijk.
Verenigd Koninkrijk en Ierland
Het Verenigd Koninkrijk en Ierland hebben een slecht jaar door het coronavirus, nog slechter vergeleken met andere landen in Europa. Deze regio beleefd voor boekingen een dieptepunt in april (-94%), mei (-93%) en juni (-83%). Zelfs in de zomermaand juli willen de cijfers niet stijgen; er worden zelfs minder boekingen gemaakt dan in maart 2020, toen het coronavirus een opmars maakte in Europa (-62% vs. -67%).
De aankomsten per maand kelderden vanaf april en blijven daarna stabiel slecht. Gelukkig stabiliseert het aantal annuleringen sinds juni wel, met +33% en in juli +13% ten opzichte van vorig jaar.
Hotels moeten de bezetting beperken om sociale afstand van elkaar te kunnen houden en er gelden nog steeds lockdown-beperkingen in het Vereningd Koninkrijk. Dit is vermoedelijk ook de reden waarom deze regio slechtere cijfers laat zien dan de rest van Europa.
Feedback vanuit ons kantoor in het Verenigd Koninkrijk bevestigt dat lockdown beperkingen en hotels die de bezetting moeten beperken om de sociale afstand te behouden, de reden zijn voor deze lage cijfers.
Verenigde Staten
Het is opvallend, maar misschien weinig verrassend: de cijfers vanuit de Verenigde Staten zijn pijnlijk. Het aantal boekingen is minimaal; sinds maart zijn er gemiddeld -83% minder boekingen vergeleken met vorig jaar. De aankomsten per maand zijn laag en lijken ook laag te blijven in de toekomst. Wanneer we de cijfers van juni en juli vergelijken, zien we slechts een stijging van +5% aankomsten in juli.
Wordt vervolgd...
Begin oktober verwachten we een nieuwe COVID-19-update uit te brengen waarin we de laatste zomermaand (augustus) en de periode daarna (september) kunnen vergelijken. Hopelijk zien we de voorzichtige stijging van reserveringen daar opnieuw in terug. We brengen je snel weer op de hoogte.
Meer over het coronavirus en de hotelindustrie:
- COVID-19 update: Herstel van de horeca is begonnen!
- Blijf Smart handelen met het oog op de toekomst!
- Reizen na het coronavirus: komen de hotelgasten terug?
- Hoe kun je je hotel voorbereiden op de periode na het coronavirus?
Over SmartHOTEL
SmartHOTEL helpt hoteliers wereldwijd om hun weg te vinden in de spannende en de soms verwarrende wereld van online distributie. Vanuit ons kantoor in Nederland en het Verenigd Koninkrijk bedient ons team meer dan 1500 hotels met de Smart Channel Manager en op maat gemaakte integraties. Als Hospitality experts weten we precies wat onze klanten nodig hebben en welke uitdagingen hoteliers van alle soorten en maten elke dag te wachten staan. Meer weten over ons of onze services? Je kunt contact met ons opnemen via sales@smarthotel.nl of bellen naar +31 (0)182 75 11 18.