COVID-19-update: een nazomer-evaluatie

Het is weer tijd voor een update! In onze eerdere evaluatie, waar we voornamelijk naar de maanden juni en juli keken, zagen we dat voor sommige landen een positieve hoeveelheid gasten boekten en daadwerkelijk overnachtten in de hotels. We hebben inmiddels ook alle data van augustus en september, en hebben deze onder de loep genomen. Lees verder en kom erachter hoe het de hotellerie de afgelopen twee maanden is vergaan.

 

Om het artikel te begrijpen is het belangrijk om onderscheid te maken tussen aankomsten en boekingen:

  • Aankomsten: de verblijfsdatum van de gasten.
  • Boekingen: de maand waarin de boeking is gemaakt. Deze gegevens staan los van de aankomstdatum (bijvoorbeeld: er kan geboekt zijn in mei voor een aankomstdatum in juni).

De data van augustus en september 2020 is vergeleken met data van 2019 in diezelfde periode.

 

Bekijk de evaluatie van juni en juli: COVID-19-update: hoe verloopt het hoogseizoen?

 

Aankomstdata, boekdata en annuleringen

Hoewel we geen sterke dalingen zien in de data, zien we de cijfers helaas ook nog niet drastisch verbeteren. We constateren voornamelijk dat boekers nog steeds vooral last-minute boeken, maximaal één maand vooruit.

In juli zagen we een opleving in het aantal boekingen, namelijk +15% gemaakte boekingen t.o.v. juni. Helaas zagen we weer een licht neerwaartse trend in augustus en september (-46% in juli, -48% in augustus en -50% in september t.o.v. 2019).

Deze dip is niet terug te zien bij het aantal aankomsten in augustus en september. Het aantal aankomsten bleef nagenoeg gelijk met juli (gemiddeld genomen over drie maanden -46% t.o.v. 2019).

In diezelfde periode zien we het annuleringen wel weer licht oplopen; waar deze in juli nog +4% was (t.o.v. 2019), was dat in augustus +6% en in september +8%.

 

Het artikel gaat hieronder verder. (klik hier om direct naar de tekst te gaan)

Book data (general) NL - 2

Arrival data (general) NL - 2

Cancellation data (general) NL - 2

 

Uitgelicht: opvallende gegevens per land/regio

De algemene coronaviruscijfers gaan niet per definitie op voor ieder land of regio. We zagen een aantal opvallende cijfers voorbijkomen en we lichten om die reden een aantal landen uit. Klik direct op het land om de toelichting te lezen:

 

Nederland

Juli was een goede maand voor Nederlandse hotels. Zo’n goede maand werd het in augustus en september helaas niet op het gebied van gemaakte boekingen. Daar daalde het aantal boekingen met -8% in augustus en -10% in september, weer onder het aantal boekingen van 2019. Nederlanders lieten zich echter niet afschrikken. Zij maakten in augustus (+11%) en september (+13%) meer boekingen t.o.v. vorig jaar in eigen land.

Gelukkig waren het aantal aankomsten in Nederlandse hotels, net zoals in juli, positief. Er waren maar liefst +3% meer aankomsten in augustus vergeleken met 2019. In september arriveerden er in Nederland vrijwel evenveel bezoekers t.o.v. 2019. Van deze aankomsten waren er in augustus -3% Nederlanders die in eigen land op vakantie gingen (t.o.v. 2019). In september is het aantal Nederlandse boekers in Nederland +12% (t.o.v. 2019).

In augustus en september zien we een lichte stijging van het aantal annuleringen t.o.v. van de maanden daarvoor (ongeveer +5%). Nederlanders annuleren niet meer dan voorheen.

 

Noordse landen

(Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen en Zweden)

In juli zagen we een kleine opleving bij de gemaakte boekingen (+23% t.o.v. juni), maar helaas zakte het aantal boekingen in augustus en september weer terug naar het percentage dat we in juni ook al zagen (-67% t.o.v. 2019).

Het aantal aankomsten viel in augustus en september, net zoals het aantal boekingen, weer terug naar de percentages van juni (gemiddeld -64% t.o.v. 2019).

En waar het aantal annuleringen zich in juli stabiliseerde tot +1% (t.o.v. 2019), zien we in augustus en september dat er toch weer meer reserveringen worden geannuleerd (+9% in augustus en +6% in september).

 

Duitsland

Het aantal boekingen blijft in augustus nagenoeg gelijk aan juli (-43% t.o.v. 2019). In september zien we een stijging in het aantal boekingen (-30% t.o.v. 2019).

We zien een heel lichte stijging in het aantal aankomsten in augustus en september. Gemiddeld +8% vergeleken met juli dit jaar.

Het aantal annuleringen stijgt licht vergeleken met augustus (+3% t.o.v. juli).

 

Verenigde Staten

Het aantal boekingen neemt in augustus en september licht toe vergeleken met juli (+6%). Het aantal aankomsten stijgt eveneens licht met +3% t.o.v. juli.

In augustus en september werden er voor het eerst sinds februari minder annuleringen gemaakt vergeleken met vorig jaar (-2%).

 

Channel Manager SmartHOTEL

 

Over SmartHOTEL

SmartHOTEL helpt hoteliers wereldwijd om hun weg te vinden in de spannende en de soms verwarrende wereld van online distributie. Vanuit ons kantoor in Nederland en het Verenigd Koninkrijk bedient ons team meer dan 1500 hotels met de Smart Channel Manager en op maat gemaakte integraties. Als Hospitality experts weten we precies wat onze klanten nodig hebben en welke uitdagingen hoteliers van alle soorten en maten elke dag te wachten staan. Meer weten over ons of onze services? Je kunt contact met ons opnemen via sales@smarthotel.nl of bellen naar +31 (0)182 75 11 18.

 

By Chantal Mieremet | October 19, 2020

Share This Story, Choose Your Platform!

Search

Recent Posts