Wat is GDS voor hotels?

Het Global Distribution System (GDS) is één van de vele spelers die betrokken zijn bij de verkoop van hotelkamers. Simpel gezegd is een GDS een grote vergaarbak van hotelkamers, vliegtuigstoelen en huurauto’s, waaruit onder andere reisbureaus de meest gunstige reis voor hun klanten kunnen samenstellen. Wanneer je (een deel van) je kamers verkoopt via een GDS, kunnen zo’n half miljoen reisbureaus wereldwijd je hotelkamers verkopen aan zowel vrijetijds- als zakenreizigers. 

 

De vragen die worden beantwoordt in dit artikel: 
(klik op de vraag om direct naar het antwoord te gaan)

 

Begrijpelijke hotelsoftware gids

 

Hoe werkt een GDS? 

Een GDS is een ouderwets, reusachtig computernetwerk dat de beschikbaarheid en prijzen van vliegtuigmaatschappijen, autoverhuurbedrijven en hotels doorgeeft aan reisbureaus (zowel fysiek als online).  Een hotel direct aansluiten op een GDS is erg lastig, daarom gebeurt dit meestal via een GDS-provider. Een GDS-provider zal het hotel rechtstreeks verbinden aan alle grote GDS-systemen. Zij nemen vervolgens ook de sales- en marketingactiviteiten op zich. Deze providers integreren met channel managers, waardoor je bijna geen omkijken meer hebt naar het onderhoud van dit kanaal. 

 

Voor wie is GDS geschikt? 

Je kamers verkopen via een GDS is niet goedkoop. Omdat je niet rechtstreeks met een GDS kunt werken, werk je met één of meerdere tussenpartijen (connectors) die opzetkosten rekenen en een percentage van je boekingen verwachten. Aan de andere kant nemen deze partijen wel de verantwoordelijkheid om je kamers winstgevend te verkopen. Twijfel je of een GDS-koppeling interessant voor jouw hotel is? Probeer erachter te komen via de volgende vuistregels: 

  • Je hebt meer dan 20 kamers. 
  • Je wilt boekbaar zijn via traditionele reisbureaus. 
  • Je zit dicht in de buurt van een vliegveld. 
  • Je wilt graag de zakelijke markt aantrekken. 
  • Je hotel is geschikt om zakelijke gasten te ontvangen. 

Kun je je vinden in de meeste eigenschappen? Dan is het wellicht de moeite waard om je hotelkamers via een GDS-provider te verkopen. 

 

Welke GDS-systemen zijn er? 

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen de GDS-systemen en GDS-providers. We zullen het verschil uitleggen met een voorbeeld. Je kunt de grootste GDS-systemen (AmadeusSabreTravelPort) zien als een fabriek voor merkkleding. Maar om deze merkkleding te kopen, ga je naar een winkel van dit merk of naar een retailer, in dit geval de GDS-providers (HotelREZReconline, SHR). Je kunt namelijk niet zomaar naar de fabriek om een nieuw shirt op te halen.  

 

Meer over hotelsoftware:

 

SmartHOTEL Channel Manager

 

Over SmartHOTEL

SmartHOTEL helpt hoteliers wereldwijd om hun weg te vinden in de spannende en de soms verwarrende wereld van online distributie. Vanuit ons kantoor in Nederland en het Verenigd Koninkrijk bedient ons team meer dan 1500 hotels met de Smart Channel Manager en op maat gemaakte integraties. Als Hospitality experts weten we precies wat onze klanten nodig hebben en welke uitdagingen hoteliers van alle soorten en maten elke dag te wachten staan. Meer weten over ons of onze services? Je kunt contact met ons opnemen via sales@smarthotel.nl of bellen naar +31 (0)182 75 11 18.

 

By SmartHOTEL | February 06, 2017

Share This Story, Choose Your Platform!

Search

Recent Posts